Türkü Şöleni:
Atatürk’le Türküleşen Kurtuluşumuz
Yer: Suat Taşer Bostanlı Açık Hava Tiyatrosu Karşıyaka
Tarih: 18 Mayıs 2015 pazartesi
Saat: 20.00
İletişim
Dernek: 0232 323 40 40 - 0507 691 11 06
ADD Karşıyaka Şubesi
Belediya Başkanımız Sayın Hüseyin Mutlu Akpınar'ın açılış konuşmasını yapacağı şölenimizde; Müzik - Anlatı - Gölge Oyunları - Sahne Dramatizasyonları - Multivizyon Gösterileri - ve Halk Oyunları.
ATATÜRK’le TÜRKÜLEŞEN KURTULUŞUMUZ
Gönüldeki müziği, sahne ışıkları altında, ekip çalışması disiplininde söylemenin heyecan verici keyfini, en iyi amatör koro çalışanları bilir. Amatör koroların yayılması ve kurumsallaşmasında da Cumhuriyetin ilk amatör koroları olan öğretmenler korolarının yeri ve işlevi ise tartışılmaz.İzmir Öğretmenler Korosu da aralarında Gençlik Korosunun pırıl pırıl sesleriyle, şef Gürnüş Öztürk yönetiminde, o yılınson konserine işte böylesi bir sorumlulukla hazırlanmaktaydı.
Prova arası sohbette söz, Kurtuluş Savaşımızın en çetin günlerinde Büyük Önderimizin, Ankara 18 Temmuz 1921 Eğitim Kurultayındaki konuşmasına geldi ve Gürnüş öğretmen Yüce Önderimizin o konuşmasında ki “Ulusal eğitimden söz ederken,yaradılışımıza uymayan yabancı düşüncelerden ve onların etkilerinden tümüyle uzak, ulusal kişiliğimiz ve tarihimizle uyumlu bir kültürü kastediyorum.” sözünü hatırlattı. O anda göz göze gelen başların içindeki “konserimizin bir teması olmalı ve bu tema da ulusal kişiliğimiz ve tarihimize uyumlu olmalı” düşüncesi oluşuverdi.
‘Cumhuriyete gidecek yolun aydınlanmasında ilk kıvılcım İzmir, özgürlüğün ilk adımı Samsun ise yolun cümle kapısı da Çanakkale’dir’ düşüncesiyle, 9 Eylül 1922 nin Pasaport iskelesini hedefleyen senaryomuz Çanakkale den başladı.
“Hasata da sefere de türkü çığırarak varan bir milletiz. Bu yüzden daha çok türkülerle anlatılır Anadolu… O yüzden biraz da türküdür Atatürk’ün yolu” dedik ve gösterimizin adını “ATATÜRK’LE TÜRKÜLEŞEN KURTULUŞUMUZ” koyduk.
Yüzlerce foto, film arasından seçtiğimiz görüntüler ile senaryo ve repertuvara eş zamanlı uyumlu bir multivizyon gösterisi hazırladık.
Kurtuluş Savaşımızın bilinen-bilinmeyen kahramanları, tabii ki senaryomuzun da kahramanları olmalı ve sahnede yerlerini almalıydı. Provalara aldığımız öğretmenlerimiz, yarışırcasına gayretleriyle kimi zaman ‘gölge oyunu’ kimi zaman da ‘drama’ tekniğiyle aramızda oldular.
Gölge oyunları ve halk danslarında İzmir Devlet Tiyatrosu sanatçıları ile perde ve aksesuarlarını bile kendileri hazırlayan öğretmenlerimizin heyecanı iyi yolda olduğumuzun işaretiydi.
Her kelime ve her ayrıntıya özenle dikkat ederek tekrarlanan provalardan sonra E. Ü. AKM deki ilk konserimizde konuklarımızın coşkun ilgi ve alkışı sonrası koro şefimiz Gürnüş Öztürk’ün “Atıldığımız her işe ‘bu benim ülkeme borcumdur’ inancıyla başlarız” sözü, duygularımızı anlatıyordu.
Konuklarımız arasındaki İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel’in “Bu gösteriyi 9 Eylül Kurtuluş Şenlikleri kapsamında Şehit Gazetecimiz Hasan Tahsin anısına, İzmir Gazeteciler Cemiyetimiz ve davet edeceğim ülkemizin tüm Gazeteciler Cemiyetleri için de sahneler misiniz?” teklifi ise alkışlarca değerliydi. 10 Eylülde AKM de buluştuk. Sonrasında teklifler o denli arttı ki 6 Kez AKM, 6 kez İsmet İnönü Kültür-Sanat Merkezi, 1 kez Afyonkarahisar da beş yıldızlı otel salonunda ve 1 kez de Güzelbahçe Kültür Sanat Merkezinde olmak üzere, gösterimizi şimdiye değin 14 kez sunmuş olduk. Saygıyla…
Fikret Alan