Etkinlikte Atatürkçü Düşünce Derneği Nazilli şube başkanı Şafakta Nalan AYAS; konuşmasında
‘’Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası, genç Cumhuriyetin Birinci Beş Yıllık Kalkınma Planı'nın ilk önemli eseri ve devlet eliyle kurulan ilk basma fabrikasıdır. Fabrika 9 Ekim 1937'de bizzat Atatürk tarafından açılmıştır. Atatürk, Nazilli Sümerbank Basma Fabrikasına çok önem verdiğinden açılışa Ege manevraları için bölgede bulunan ordu komutanlarıyla ve yöneticilerle birlikte gelmiştir’’ dedi. Ardından
‘’Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası, Atatürk'ün kafasındaki "Sosyal Fabrika Projesi'nin" ilk uygulaması olması bakımından çok önemlidir. Atatürk'ün kafasındaki fabrika, sadece üretim yapılan bir mekan değil, aynı zamanda "ar-ge" çalışmalarının yapıldığı bir laboratuar, eğitim verilen bir okul, her türlü sanat ve spor imkanlarına sahip bir kültür kompleksi, kısacası adeta dört dörtlük bir "yaşam alanı", dır. Atatürk, işçilerin yüksek standartlarda, her türlü imkândan yararlandıkları bu "sosyal fabrikaları" Anadolu'nun her yanına yapmayı planlıyordu. Ama bu projesini yaygınlaştırmaya ömrü yetmeyecekti’’ sözlerini tamamladı..
Ardından, M. Kemal ATATÜRK’ün Nazilli seyahatleri ve Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası ile ilgili araştırmalarını Adnan Menderes Üniversitesi Tarih Bölümü Öğr.Görevlisi ve ADD Aydın Şube Başkanı Yard.Doç. Dr GÜNVER GÜNEŞ etkili bir sunum ile Nazilli halkı ve Sümerbanklılarla buluştu.
Etkinliğe Nazilli Sümerbank çalışanları büyük ilgi gösterdi.
(1).jpg)
CUMHURİYETİN DEV PROJESİ: NAZİLLİ SÜMERBANK BASMA FABRİKASI