Köy Enstitüleri Destanı
17 Nisan 1940 günü, Köy Enstitüleri kanunu kabul edilmiş ve bu süreçte açılan “Köy Enstitüsü” sayısı 21’e ulaşmıştır. Köy Enstitülülerinin açık olduğu12 yılda, bu okullarda; 18.000 öğretmen, 2.000 sağlık memuru yetişmiştir.
21 Köy Enstitüsüne ait binlerce fotoğraflık bir arşive, “Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği” kurucusu ve onursal başkanı, Ortaklar Köy Enstitüsü mezunu, Müfettiş Halil Vural sayesinde kavuştum. Önce 21 “Köy Enstitüsü ”ne ait 200 fotoğraflık sergi açtık. Bu arşiv, eğitimde yitirdiklerimiz için özlem dolu tepkiler aldı. 8 yıl içinde, yaşları 80 ile 90 arasında olan 17 Köy Enstitülü mezun ile 20 saate yakın röportaj yaptım. 60 dakika olan “Köy Enstitüleri Destanı” arşiv belgeselimde; bu okulların kuruluşunun utkusunu, verdiği eğitimi ve kapanışının hüznünü anlatan 55 dakikalık mezun röportajıyla 600 fotoğrafa yer verdim.
“Köy Enstitüleri Destanı” yaratan Köy Enstitülü konuşmacıların çoğunun evden çıkamayacak oluşları, yaşadığım en büyük üzüntüdür. 5-10 yıl sonra, Aydınlanma neferlerinin bir kısmı belki de yaşamda olmayacaktır. Bu nedenle röportajı sürdürmek gerektiği kanısındayım. Amaç; ileriye dönük olarak ülkemiz eğitimine “Köy Enstitüleri Belleği”ni armağan etmektir.
“Köy Enstitüleri Destanı” belgeselim, ülkemizde yapılan en önemli belgeselden biridir.
Okullarda, ADD şubelerinde, eğitim sendikalarında, istenilen her yerde izlemesi ve göstermesi arzumdur.
Program:
Saygı Duruşu
Belgesel sunumu
Halil Vural- Engin Tonguç Konuşması
Konak Belediyesi Selahattin Akçiçek Kültür Merkezinde,
17 Nisan 2015 Saat: 14.00“ Köy Enstitüleri Destanı” konferansımıza bekliyoruz.
01 Nisan 2015
Ahmet Gürel
ADD Eğitim-Bilim-Danışma Kurulu Üyesi
Not: Etkinliğimiz “ADD İzmir Şubeleri-Ulusal Eğitim Derneği İzmir Şubesi”
Birlikteliği ile yapılacak.